Tenniselleboog: Wat is de beste behandeloptie?

Home 9 Klachten 9 Elleboog 9 Tenniselleboog: Wat is de beste behandeloptie?

Tenniselleboog: Wat is de beste behandeloptie?

In 2006 publiceerde L. Bisset een onderzoek in het British Medical Journal naar de effectiviteit van verschillende behandelingen bij een tenniselleboog. Aan haar onderzoek namen 198 personen deel die langer dan zes weken last hadden van een tenniselleboog. Ze verdeelde deelnemers in drie groepen. Alle groepen kregen dezelfde uitleg over de klacht. De behandeling verschilde per groep om te bepalen welke het meest effectief is.

Groep 1 (66 personen):

  • Acht behandelingen fysiotherapie met mobilisaties (Mulligan mobilisation with Movement) en oefeningen.
  • Huiswerkoefeningen.

Groep 2 (65 personen):

  • Corticosteroïde injectie met 1 ml van 1% lidocaïne en 10 mg Kenacort. Indien nodig werd na 2 weken een tweede injectie gegeven.

Groep 3 (67 personen):

  • Uitleg over de klacht en moest afwachten.

Het snelste effect binnen 3-6 weken werd gemeten bij de injectie groep. Na 6 weken vond in deze groep echter juist weer de meeste verslechtering op, namelijk bij 72%! Op lange termijn is dit dus de minst effectieve optie.

Fysiotherapie was op korte termijn (3-6 weken) minder goed dan de injectiegroep. Maar na 6 weken deed deze groep het duidelijk beter dan zowel de injectie groep als de groep die geen therapie kreeg.

In de groep die fysiotherapie kreeg kwam bij 8% van de deelnemers de betreffende klacht op latere termijn weer terug. In de groep zonder therapie was dit het geval bij 9%.

Na 52 weken scoorde fysiotherapie goed tot zeer goed bij 94%.
De “geen therapie” groep scoorde na 52 weken goed tot zeer goed bij 90%.
De injectie groep scoorde na 52 weken goed tot zeer goed bij 68%.

Concluderend kunnen we stellen dat een injectie niet de voorkeur heeft bij een tenniselleboog. Fysiotherapie heeft op korte termijn (6 weken) een beter resultaat dan geen therapie, maar op lange termijn (52 weken) verschillen deze twee opties niet veel van elkaar.

Bron: Biset et al. (2006). Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. Britisch medical journal. Nov 4;333(7575):939-944.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540