Bekken

Home 9 Klachten 9 Bekken

Bekken

Ervaart u pijn in uw bekken door een zwangerschap? Of heeft u een misstap gemaakt? Bekkenbodem fysiotherapie helpt bij het verbeteren van uw houding en draagt bij aan het verminderen van klachten.

Wat is bekkenpijn?

Het bekken verbindt de lage rug met de heupen. Meestal worden klachten in het bekken dan ook ervaren als lage rugklachten of heupklachten. Het bekken bestaat uit twee bekkenhelften en het stuitje. Samen vormen ze een gewricht, het SI-gewricht. Hier vindt niet veel beweging plaats; het kan slechts een enkel aantal graden bewegen. Toch kan deze beweging essentieel zijn bij ontstaan van rugklachten of heupklachten.

Bekkenpijn veroorzaakt een zeurend gevoel in de onderkant van de rug, met mogelijk een onderscheid tussen links en rechts. Ook kan het uitstraling in de billen en bovenbenen veroorzaken. Vaak ervaart men klachten tijdens (langdurig) wandelen, traplopen, voorover bukken of opstaan uit de stoel.

Bekken klachten:

  • Zeurend gevoel in de onderkant van de rug
  • Pijn in de billen en/of bovenbenen
  • Klachten tijdens activiteiten, zoals wandelen en traplopen

Hoe ontstaat bekkenpijn?

Bekkenpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meest voorkomende oorzaak van bekkenklachten is een zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 45 – 89% van de vrouwen tijdens of na de zwangerschap bekkenpijn ervaart.

Daarnaast worden de bekken gedurende de zwangerschap soepeler, wat uiteindelijk kan leiden tot bekkeninstabiliteit. Voor deze klacht kunt u terecht bij onze bekkenfysiotherapeut.

Een andere oorzaak van bekkenpijn kan een misstap zijn, zoals het missen van de laatste traptrede. Klachten kunnen van het een op het andere moment ontstaan, maar ook over een langere periode van tijd.

Waarom bekkenbodem fysiotherapie?

Fysiotherapie kan u helpen om zo veel mogelijk van uw klachten af te komen. Goed kunnen bewegen zonder klachten is voor iedereen belangrijk. Loop daarom niet te lang met uw bekkenpijn door en kies voor bekkenbodem fysiotherapie. Een fysiotherapeut kijkt samen met u waar uw klachten vandaan komen. Vervolgens bespreken we eventuele behandelingen, oefeningen en benodigde training om u zo goed mogelijk te helpen!

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540