COPD

Wat is het?

De afkorting COPD staat voor chronic obstructive pulmonary diseases (chronisch obstructieve longziekten). Als je COPD hebt, zijn je longen aangedaan. Daardoor krijg je minder zuurstof binnen dan mensen zonder COPD. Veelvoorkomende symptomen zijn hoesten, benauwdheid en kortademigheid. COPD is helaas niet te genezen.

Wat te doen?

Je kunt het ziekteproces wel vertragen en zorgen dat je minder klachten hebt. Een gezonde leefstijl is voor COPD-patiënten extra belangrijk, zoals het op peil houden van je conditie. Dat valt niet mee als je COPD hebt. Bij inspanning krijg je misschien extra last van benauwdheid en hoestbuien. Toch is beweging juist voor mensen met COPD van levensbelang. Bewegen verbetert de doorbloeding en versterkt je spieren. Getrainde spieren pompen je bloed beter rond, waardoor je minder snel benauwd raakt. Als je onvoldoende beweegt, nemen je klachten juist toe.

Bij Fysiotherapie Gendt is er een COPD beweeggroep. Wekelijks trainen zij onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut om hun conditie te verbeteren en spieren te versterken. Samen bewegen en elkaar motiveren!

Astma

Astma is een andere chronische longaandoening. Bij astma heb je last van benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten waardoor je moeilijker kunt ademhalen. Ruim een half miljoen Nederlanders heeft last van deze chronische aandoening waarbij de een milde klachten ervaart en een ander last heeft van zwaardere klachten.

Mensen met astma zijn vaak gewend aan de klachten en weten niet altijd dat er naast medicatie nog meer behandeling mogelijk is. Naast fysieke training of adviezen om zelfstandig te sporten kan een longfysiotherapeut je gericht helpen met adem- en ontspanningsoefeningen.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540