Schouder

Home 9 Klachten 9 Schouder

Schouder

Ervaart u een zeurende of stekende pijn in uw schouder? Kunt u niet lekker slapen door schouderklachten? Schouder fysiotherapie kan de pijn verminderen en de beweeglijkheid bevorderen.

Wat zijn schouderklachten?

De schouder zouden we het meest gecompliceerde gewricht in het menselijk lichaam kunnen noemen. Het is net als de heup een kogelgewricht, alleen is de schouder een stuk minder stevig gebouwd. Mede hierom is de schouder meer afhankelijk van de spieren die rondom het gewricht zitten. De spieren hebben de belangrijke taak om bewegingen mogelijk te maken en tegelijkertijd de schouderkop stevig in de kom te houden.

Door dit continue krachtenspel dat tijdens iedere schouderbeweging plaatsvindt, ligt overbelasting op de loer. Te lang de heg snoeien, te veel muren schilderen of te fanatiek beginnen met tennissen. De spieren rondom de schouder kunnen al snel pijntjes vertonen. Eerst zijn de klachten vrijwel te verwaarlozen, maar zodra de spieren niet de tijd krijgen om te herstellen, zal de pijn over de weken langzaam toenemen.

Veelvoorkomende klachten

Vaak uit overbelasting zich in zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van de schouder en/of uitstraling in de bovenarm. Bij een spier/peesirritatie is er meestal sprake van bewegingsbeperking, zoals de arm niet boven het hoofd kunnen krijgen of de hand niet meer op de rug kunnen leggen. Ook pijn in de nacht komt vaak voor, wat het slapen kan belemmeren. Naast de spieren en pezen is de slijmbeurs een veelvoorkomende bron van pijn wanneer deze ontstoken of geïrriteerd raakt.

Schouderklachten:

  • Zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van de schouder
  • Uitstraling van de pijn in de bovenarm
  • U kunt de schouder niet goed meer bewegen

Trauma

Zoals eerder benoemd is de schouder minder stevig dan bijvoorbeeld de heup. Vandaar dat er snel kans op schade is in het geval van een trauma. We spreken van een trauma bij een val of wanneer er plotselinge explosieve kracht op de schouder terechtkomt. De schouder kan hierbij uit de kom gaan (luxatie) of een spier of pees kan (gedeeltelijk) scheuren. Wanneer de pees is gescheurd, moet er in sommige gevallen een operatie aan te pas komen, waarbij ze de spier of pees gaan hechten. Dit gebeurt echter niet vaak meer, omdat met specifieke krachttraining vaak een volledig herstel kan plaatsvinden.

Waarom schouder fysiotherapie?

Wanneer u last hebt van schouderklachten is het verstandig een fysiotherapeut te raadplegen. Schouder fysiotherapie helpt u bij het verminderen van de pijnklachten en het terugwinnen van de beweeglijkheid. Op deze manier kunt u zo snel mogelijk uw dagelijkse activiteiten en werkzaamheden weer probleemloos uitvoeren.

Lees hier meer over de bovenhandse schouderklachten, de diagnose en behandeling. 

Soms is het handig om bij een gespecialiseerd fysiotherapeut af te spreken. Zeker in het geval van schouderklachten tijdens sporten of bewegen kan een sportfysiotherapeut u hulp bieden. Maak een afspraak met een manueel therapeut wanneer er naast schouderpijn ook nek- of bovenrugklachten een rol spelen.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540