MRI-scan bij lage rugklachten

Home 9 Klachten 9 Rug 9 MRI-scan bij lage rugklachten

Waarom een MRI?

Rugpijn is in de westerse wereld de meest voorkomende aandoening. Ongeveer 2/3 van de volwassenen krijgt te maken met lage rugklachten. Steeds vaker worden MRI-scans gemaakt voor meer uitgebreide diagnostiek. Hierop kunnen aandoeningen worden waargenomen die we met het blote oog niet kunnen zien, zoals gewrichtsproblematiek en hernia’s.
Dit zou moeten helpen om beter te begrijpen waar de lage rugklachten vandaan zouden komen. Maar klopt dit wel?

Wat zegt de wetenschap?

Om te beoordelen of MRI-scans daadwerkelijk meerwaarde hebben voor het beter begrijpen van lage rugklachten is er onderzoek gedaan. De wervelkolom van mensen zonder rugklachten werd in de MRI-scan bekeken. Individuen van alle leeftijden werden betrokken bij het onderzoek. Zo ontstond er een grote database van informatie over de kwaliteit van de wervels en discussen (schokabsoberende functie voor de wervels) bij gezonde mensen.

De resultaten

De resultaten van het onderzoek zetten aan tot nadenken. Van de twintigjarigen heeft 37% al te maken met degeneratie (afname van kwaliteit) van de discus. Bij de tachtigjarigen is dit percentage zelfs 96%. Slijtage van de wervels komt bij 50% van de vijftigjarigen voor, tot 83% bij de tachtigjarigen. En zo waren er nog enkele andere afwijkingen in de wervelkolom gevonden.
Nogmaals; al deze mensen ervaren geen lage rugklachten.

En nu?

Wat we hiervan leren is dat vele afwijkingen in de wervelkolom onderdeel zijn van het verouderingsproces. Jarenlang intensief gebruik maken van het lichaam gaat nu eenmaal niet zonder enige ‘schade’ aan te richten. Belangrijk is dat deze afwijkingen dus niet altijd direct verbonden zijn aan fysieke klachten.

Het onderzoek impliceert of concludeert hiermee niet dat afwijkingen in de wervelkolom nooit gerelateerd zijn aan klachten. Er zijn altijd gevallen waarbij een MRI scan uitkomst kan bieden in het beter begrijpen of bevestigen van de fysieke klachten. Dit gaat echter niet altijd op en daarom moeten we oppassen met blindelings de afwijking op een scan te behandelen. Het blijft het belangrijkste om goed naar de patiënt te luisteren en zijn/haar klachtenpresentatie centraal te zetten.

 

Brinjikji et al.(2014). Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations. American Journal of Neuroradiology April 2015, 36 (4) 811-816.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540