Pols en hand

Home 9 Klachten 9 Pols en hand

Pols en hand

Het polsgewricht en de hand zitten complex in elkaar. Ze kunnen veel verschillende bewegingen maken en behoorlijk veel kracht leveren. Ervaart u zeurende pijn in de hand? Of maakt uw pols een knakkend geluid bij beweging? Ontdek hier wat pols en hand fysiotherapie voor u kan betekenen.

Pols- en handklachten

Klachten in de pols of hand zijn vervelend, omdat ze al snel een grote invloed kunnen hebben op het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Er kunnen stekende of zeurende pijnklachten ontstaan aan de pinkzijde, duimzijde of midden op de pols. Daarnaast kan de pols een knakkend geluid maken bij bewegen, stijf worden, ontstoken of gezwollen zijn. Ook krachtsverlies in de hand, tintelingen of doofheid in één of meerdere vingers komen voor.

Pols- en handklachten:

  • Stekende of zeurende pijn
  • Knakkend geluid
  • Stijfheid
  • Gezwollenheid
  • Roodheid

Hoe ontstaat het?

Pols- en handklachten kunnen gerelateerd zijn aan grote inspanning, zoals zwaar tillen, duwen of trekken. Sommige klachten komen alleen tot uiting bij het sporten, bijvoorbeeld bij fietsers, krachtsport (fitness), tennissen of (wand-)klimmen. Maar ook lichte inspanning, zoals typen, schrijven, haken of breien kunnen moeizaam gaan bij klachten.

Wanneer de balans tussen de belasting en belastbaarheid in de spieren en pezen niet goed is afgesteld of wanneer het gewricht niet goed beweegt, kunnen er klachten ontstaan in de pols of de hand.

Soms is er een duidelijke oorzaak van pols- of handklachten. Bijvoorbeeld bij een polsbreuk na een ongeluk of val, en bij slijtage van het gewricht. Ook het carpale tunnelsyndroom zorgt voor specifieke klachten. Er wordt dan een zenuw bekneld in de pols die zorgt voor tintelingen in de hand en soms richting de onderarm.

Wat doet hand en pols fysiotherapie?

Hand en pols fysiotherapie helpt u bij het verkennen en beoordelen van uw klacht. Vervolgens kan u gericht aan de slag om uw klachten te verminderen. Bij Fysiotherapie Gendt werkt een handtherapeut die gespecialiseerd is in klachten aan de pols en hand. Wanneer noodzakelijk spalken wij de hand en pols of brengen wij een juiste brace aan.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540