Hoofdpijn

Home 9 Klachten 9 Nek en hoofd 9 Hoofdpijn

Hoofdpijn

Behandeling van hoofdpijn door middel van mobilisatie of manipulatie van de nek

Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door problematiek in de nek (cervicogene hoofdpijn). In de meeste gevallen ervaart u deze vorm van hoofdpijn aan één zijde. De pijn straalt in een soort band van het achterhoofd naar het voorhoofd. Het is een hoofdpijn veroorzaakt door spier- en gewrichtsklachten en gaat ook gepaard met pijn tijdens bewegen, beperkte beweeglijkheid in de nek en vaak een verkeerde houding.

Wat zegt de wetenschap?

In een grootschalig onderzoek in “Frontiers in Neurology” van 21 maart 2016 verzamelden Garcia en collegae een groot aantal onderzoeken betreffende het effect van mobilisatie en/of manipulatie van de nek op cervicogene hoofdpijn. Manipuleren staat in de volksmond beter bekend als ‘kraken’. Mobilisatie heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en hiermee voor pijnvermindering te zorgen. Het onderzoek was gericht op intensiteit van de hoofdpijn en de frequentie van hoofdpijn.

Behandelmethodes

In totaal werden 66 onderzoeken geanalyseerd. De 10 best uitgevoerde onderzoeken werden gebruikt voor dit overzicht.
In alle onderzoeken werden de patiënten in twee groepen verdeeld. De ene groep werd behandeld met mobilisatie of manipulatie van de nekwervels, de andere groepen met bijvoorbeeld warmte, laserbehandeling, massage, oefeningen met lage intensiteit of placebo behandelingen.

De resultaten

Bij 7 van de 10 onderzoeken vond men duidelijk betere resultaten in de mobilisatie/manipulatiegroepen ten opzichte van de controlegroepen. De verbeteringen betroffen pijnscore (middels de VAS score), de duur en de frequentie van de hoofdpijn (gemeten met vragenlijsten). De beweeglijkheid en belastbaarheid van de nek ( Neck Disability Index en ROM metingen). Verder bleek uit een onderzoek dat de combinatie van mobilisatie/manipulatie en oefeningen voor de nek op de langere termijn een positief effect had.

Bij enkele onderzoeken werden ook nog de verschillende mobilisatie- en manipulatietechnieken vergeleken. Daar kwam enige voorkeur uit voor de ‘SNAG’-technieken. Bekend van de manuele therapie volgens het Mulligan concept.

Wat bieden wij

Bij Fysiotherapie Gendt hebben wij fysiotherapeuten de gespecialiseerd zijn in behandeling van hoofdpijnklachten. Zij beschikken over de Mulligan-technieken, zoals hierboven beschreven.

Vandaag nog een afspraak maken bij onze fysiotherapeut, klik dan hier!

 

Bron: Garcia J.D., et al. (2016). Mobilization and Manipulation of the Cervical Spine in Patients with Cervicogenic Headache: Any Scientific Evidence? Frontiers in Neurology. 7:40.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540