Heup

Home 9 Klachten 9 Heup

Heup

Pijn in de heup komt voor bij mensen van alle leeftijden; van jong tot oud. Ervaart u pijnklachten aan de heup? Of heeft u net een heupoperatie achter de rug? Fysiotherapie bij heupklachten helpt bij snel herstel en revalidatie na een operatie.

Meest voorkomende heupklachten

Heupklachten kunnen op verschillende plekken voorkomen, zoals de buitenkant van de heup, in de lies, het bovenbeen of in de bil. Vaak omschrijven mensen de pijn als een zeurend, stekend of brandend gevoel. Worden de klachten geleidelijk aan steeds erger? Dan spreken we meestal over een overbelasting.

Op latere leeftijd kan vermindering van het kraakbeen (artrose) een oorzaak zijn van heupklachten. Ook de slijmbeurs is een veelvoorkomende bron van pijnklachten. Meestal voelt u dit aan de buitenzijde van de heup en kunt u moeilijk op de aangedane zijde liggen.

Heupklachten:

  • Zeurend, stekend of brandend gevoel bij de heup, lies, bovenbeen of bil
  • Pijnklachten tijdens fysieke inspanning, zoals wandelen of fietsen
  • Klachten tijdens het doen van een sport

Verschillende type klachten

Heupklachten kunnen onder andere worden ervaren bij het wandelen, fietsen, traplopen of bij het opstaan uit de stoel. Ook kunt u klachten ervaren door het beoefenen van een bepaalde sport, zoals liesklachten bij voetballers.

Vind hier meer informatie over de behandeling van liesklachten bij sporters. 

Sommige mensen hebben een aangeboren afwijking in de heup (heupdysplasie). Dit kan leiden tot bewegingsbeperking of vroegtijdige artrose. Wanneer artrose de kwaliteit van leven dusdanig negatief beïnvloedt, kan er worden overwogen een nieuwe heup te laten plaatsen (heupprothese).

Waarom fysiotherapie bij heupklachten?

Fysiotherapie kan vaak een uitkomst bieden bij heupklachten. Zowel jong als oud, topsporter of niet, iedereen wilt zonder pijnklachten kunnen bewegen. Een fysiotherapeut helpt u bij het herstel van uw pijnklacht en bij revalidatie na een heupoperatie.

Heeft u vragen? Bel ons

0481 421 540