Peesblessure gedurende de competitie
KLACHTEN
Peesblessure gedurende de competitie
Het normale behandelprotocol bij peesklachten is gericht op het stoppen of verminderen van de sportactiviteit en het opbouwen van de peesbelastbaarheid door middel van revalidatietraining.
Helaas is dat niet altijd even goed te realiseren, bijvoorbeeld wanneer je midden in een belangrijke competitiefase zit. Wat zijn de mogelijkheden om peesblessures verantwoord te begeleiden tijdens de competitiefase, en waar moeten wij op letten?
Het behandel- en begeleidingsplan voor peesklachten tijdens de competitie bestaat uit drie aspecten:
- Isometrische contracties voor directe pijndemping in de pees
- Ondersteunende oefeningen
- Het managen van de peesbelasting
Isometrische contracties voor directe pijndemping in de pees
Een isometrische contractie betekent het statisch aanspannen van de spier. Bij peesklachten leidt deze vorm van training tot directe pijnvermindering in de pees. Het onderzoek raadt aan om 4-5 herhalingen van 45 seconden op 80% van je maximaal haalbare kracht te maken. Het gewicht moet dus behoorlijk hoog zijn om het gewenste effect te bereiken.
Bij pijn van de kniepees kan dit bijvoorbeeld met een leg extension. Als alternatief kan je isometrisch squatten met behulp van een band of riem (zie afbeelding). Hierbij moet je 5 herhalingen van 30 seconden maken.
Ondersteunende oefening
Na de isometrische training zal gebruik worden gemaakt van ‘heavy slow resistance’ training als ondersteunende oefening. Hierbij worden de aangedane pezen getraind door middel van krachttraining met een relatief zware belasting op een langzame snelheid. Je doet hierbij 4 series van 8 herhalingen. Het is de bedoeling om de pees sterker te maken zonder hem te overbelasten. Voldoende herstel na een wedstrijd of training is hierbij belangrijk.
Voor de kniepees kan je gebruik maken van een leg extension. Bij een hamstringpees kan de leg curl worden ingezet. En voor de achillespees staande en zittende calf raises (tenenstand).
De oefeningen moeten twee tot drie keer per week worden uitgevoerd.
Het managen van peesbelasting
Er moet worden gelet op de peesbelasting tijdens wedstrijden en trainingen.
Pezen zijn prima bestand tegen hoge belastingen. Echter, piekbelastingen zijn vaak de oorzaak van het ontstaan van klachten. Dit houdt in dat de pees ineens een hoge mate van kracht moet leveren. Hier zal tijdens de trainingen aandacht aan besteed moeten worden. Bij de training is het belangrijk om rekening te houden met de herstelfase. Ben je nog niet hersteld van een training of wedstrijd, dan mag je nooit beginnen met een volgend sportmoment.
Het ontlasten van de pees zal op korte termijn wel enig effect op de pijnklacht hebben, maar het verzwakt ook het peesweefsel omdat het niet belast wordt. Er zal dus een geleidelijk opbouw plaats moeten vinden in de belasting op de pees. Hierdoor zal het peesweefsel zich kunnen aanpassen aan de steeds groter wordende belasting. De opbouw van de belastbaarheid van de pees kan maanden duren.
~ Short-term gain = long-term pain ~
Aanpassingen aan techniek, schoeisel en ondergrond zullen ook meegenomen moeten worden.
Goed luisteren naar de sporter over waar en wanneer er klachten optreden is belangrijk voor het evalueren van de trainingsprikkels.
Bron: Cook et al. (2019). Managing difficult in-season tendinopathies. Aspetar sports medicine journal. Vol 8; 09-2019.
Heeft u vragen? Bel ons
0481 421 540