Persoonlijk verhaal van een ex-coronapatient
SPECIALISATIES
In verband met de privacywet is het verhaal geanonimiseerd
Mijn naam is (..), mijn leeftijd is 69 jaar, ik ben getrouwd met (..) en heb drie kinderen in de leeftijd van 34, 40 en 44 jaar.
In maart 2020 zijn mijn vrouw en ik tijdens een bruiloft in Brabant besmet geraakt met het Corona Virus.
Mijn vrouw en ik werden vanwege ernstige longklachten en hoge koorts op advies van de huisarts in het ziekenhuis (Rijnstate) opgenomen. Mijn vrouw verbleef daar 7 dagen en ik 3 weken waarvan 9 dagen op de IC. Mijn vrouw was redelijk goed hersteld uit het ziekenhuis ontslagen maar ik was er iets beroerder aan toe. De bekende Covid symptomen zoals verwardheid, Atrium fibrilleren, spiermassa verlies (moeilijk zelfstandig kunnen lopen en nog geen kopje koffie kunnen oppakken), bloed desaturatie, geheugen problemen, vermoeidheid, problemen met ademhaling, hallucinaties en diverse cognitieve stoornissen waren allen op mij van toepassing. Kortom er was heel wat werk aan de winkel om dit redelijkerwijs te hertellen.
Meteen na ontslag uit het ziekenhuis ben ik gestart met verschillende therapieën waaronder fysiotherapie in Gendt. Onder begeleiding van fysiotherapeuten kreeg ik middels diverse fysio toestellen mijn spierkracht, de fysieke balans, mijn ademhaling, kortom mijn basis conditie beetje bij beetje terug. De fysio oefeningen die nodig waren om mijn conditie weer enigszins op “peil” te brengen waren gevarieerd, maar begonnen toch op een gegeven moment saai te worden en ik verloor soms de motivatie om mijn uiterste best te blijven doen, ik had meer uitdaging nodig.
Mijn wens om meer uitdaging werd vervuld door de intreding en toepassing van de Virtual Reality bril in de fysiotherapie. De VR Fysio software bestond uit diverse revalidatie oefeningen in de vorm van een speelse virtuele spelomgeving. De revalidatie oefeningen worden in de vorm van spel aangeboden en betreft beweging-, Cognitieve en ontspanningsoefeningen. Daar de VR revalidatie oefeningen gekoppeld zijn aan “games” kun je meteen zien (feedback) of je het goed doet. Daar ik zeer competitief ben ingesteld, is de uitdaging voor mij dat je de moeilijkheidsgraad van elk spel zelf kunt aanpassen. Het resultaat hiervan is dat ik mezelf ondanks de corona beperking, op speelse wijze (onbewust) buiten mijn comfort zone de “score” zo hoog mogelijk probeert te krijgen. Deze vorm van stimulatie en uitdaging heeft mij ver gebracht.
Door de corona opgelopen mentale schade heb ik met de VR bril middels cognitieve spelletjes (brain training games) zoals NeuroReality spelletjes naar beneden kunnen brengen. Ook de ademhalingsoefeningen die in de fysiosoftware aanwezig zijn, zijn in het begin niet makkelijk om te doen, maar na mate je die oefeningen blijf volhouden gaat je na een aantal keren automatisch de juiste techniek toepassen.
Negatieve aspecten tijdens het gebruik van de VR bril heb ik niet ervaren, alleen blijft bij thuis gebruik het gevaar liggen dat je de tijd “vergeet” en daardoor te lang doorgaat met als resultaat dat je ongezien veel te vermoeid geraakt. Ik heb de VR bril bijna 2 maanden aan één stuk thuis mogen gebruiken en heb er zulke goede resultaten mee geboekt dat ik zelf een VR bril (Oculus) met Fysio software (met dank aan Radboud Nijmegen) privé heb aangeschaft.
De combinatie praktische en virtuele fysiotherapie heeft bij mij heel goed aangeslagen.
Mijn dank gaat uit naar Fysiotherapie Gendt voor hun manier van aanpak om mij fysiek weer terug te brengen waar ik vandaan kwam.
Heeft u vragen? Bel ons
0481 421 540